carolineae

28/2 - vardagstristessen.

Publicerad 2012-02-28 08:59:12 i Allmänt,


Igår fick jag smaka på en rejäl dos av den härliga gråa vardag som det här landet tenderar att bjuda på till och från. Jag höll på att gå i taket. Så jag lagade några tveksamma egenkomponerade bönbiffar, en märkligt smakande sås och ett par sönderkokta potatisar. En väldigt halvdan måltid med andra ord. Men man måste hålla inspirationen och kreativiteten vid liv. Tog en promenad. Tittade på några avsnitt från tredje säsongen av Bored to death (väldigt lämpligt namn). Vid 20-tiden kom My och Johan och räddade mig och jag följde med dem till ICA Maxi för deras veckohandling och sedan satt jag och My uppe hos dem och mös och tittade på en rubbad krigsdokumentär från staterna som de brukar gilla att kalla det.

Idag ska jag försöka mig på att skriva mitt CV, eller snarare bara översätta det från engelska till svenska. Problemet är bara att jag inte har något skrivprogram. Ska göra en raid på datorerna som vi har här hemma och se om jag har någon lycka. Senare ska jag möta upp Charlotte och vi ska eventuellt till Arbetsförmedlingen. Det är det som står på dagens schema hittills. Tvingade mig själv att vakna klockan sju idag trots att jag inte fick besök av john blund förrän vid 3 igår, efter en nattlig promenad hem i snöfallet. Jättefint. Idag ska jag göra mitt bästa för att hålla tristessen i schack.

27/2 - Sverige, överraskningar och matlagning.

Publicerad 2012-02-27 10:51:08 i Allmänt,


Det har varit fina dagar i Sverige nu. Efter att ha suttit inne och gömt mig de två första dygnen har jag nu börjat leva det svenska livet igen. Jag träffade Charlotte och fick reda på att hon inte hade några redskap whatsoever att hantera den här krisen vi går igenom, men själva tanken på att vi båda går igenom det tillsammans nu lyfte våra andar. Jag har träffat Sandra och lillalilla Dante. Träffade Mattias (Krüger) och lagade en festmåltid (vegansk smörgåstårta), som vi alltid tenderar att göra. Varje gång vi ses är det fest. Träffat My på stan och druckit kaffe och ätit frukost. Tagit en livsmedelvända i nästan samtliga av Västerås matbutiker med morsan. Och hängt med Stefan. Så helt enkelt, den korta versionen - catchat up med gamla goda vänner.

I lördags blev det överraskningsfest för mig hemma hos My. Även om alla tecken kanske pekade mot det, så är det inte svårt att komma undan med sådana saker i det tillstånd jag har varit konstant i sedan jag kom hem (lite smått efterbliven och totalt spaced out). My hade pratat tidigare, när jag var i Indien, om att ha en fest på löningslördagen när jag kom hem. Jag frågade folk vad som skulle hända i helgen, och My hon skulle till Avesta med Johan, Mattias skulle spela kort med Tommy och Sandra skulle vara hemma med familjen. Jaja, ingen fest i alla fall. Så jag hängde med Stefan och skulle ha myskväll. Hela eftermiddag/kvällen gnällde jag på att han var så stressig. Vi åkte och handlade och han stissade. Hem och laga mat och efterrätt - äta på en gång. Jätteproppmätt - han kommer med efterrätten. Han försöker duka av innan jag ens har ätit klart. Nej, nu ska vi tydligen gå och mata hans kompis Johans katt. Jaha, jaja. Jag som ville se filmen som gick på tv. Vi kom dit och först är det tänt i vardagsrummet och vi hör röster. Det släcks ner och blir tyst. Jag blir rädd. Vad är det här? Är det kompisar till Johan som är här fast de egentligen inte får vara här? Tänk om de attackerar oss? Hallå? Hallå? Stefan gör ju ingenting. Sedan tänds det och jag får se att det är mina goda vänner! Vilken chock. My hade organiserat en alldeles härlig och hemlig fest för mig. Tack kära du. Hon hade lyckats få dit Stina och Emelie också, som jag inte har sett på flera, flera år nu, så det var lika mycket av en gigantisk chock det med. Jätteroligt!! Sedan gick vi ut på å2, och Västerås såg ungefär likadant ut som när jag lämnade det. Vi dansade och hade trevligt. Tack för den jättefina kvällen.

Jag sov kvar hos My och Johan, och igår satt jag och My och tittade på Vem vet mest?, åt frukost som följdes av en väldigt snar lunch, mös och tittade på en (oväntat) bra film. Sedan promenerade jag vidare till Stefan för att hämta upp min cykel som han adopterade en sväng när jag var borta, fastnade där och serverade honom kaffe och kakan som vi (jag - fast jag hade ju faktiskt lovat honom en vegankaka för alla missade födelsedagar) hade bakat och spelade Fun towers som jag hade laddat hem på hans mobil medan han spelade tvspel. 

Nu är det måndag och jag har fortfarande morgonstund. Efter att ha gått upp klockan sex ungefär varje dag förra veckan, blev det en rejäl sovmorgon idag - 09:30. Lite ångestladdat faktiskt. Det är lite för länge. Jag skulle ha promenerat till öppna förskolan på Odensvi med Sandra idag som moraliskt stöd, så hon och Dante får leka av sig med jämlikar - men de har tydligen stängt för sportlov så det får skjutas på lite. Jag har tittat på menyn på den indiska restaurangen som har öppnat i Västerås. Inte jätteimponerad - var är dal fry och var är chapatin? Hallå? Och nu har jag letat lite Bollywood-filmer, eftersom vi misslyckades se några där borta (brist på undertexter). Morgonen går lite i Indien-anda alltså. Men skulle behöva ner på stan och skriva in mig på den gudsförgätna arbetsförmedlingen. Och jag hoppas, hoppas och verkligen hoppas att ICA ska ta mig tillbaka. Typ nu. Aldrig trott att mitt hjärta skulle brinna så mycket för det. Haha.


Här stod de och häckade innan jag kom.

 

Jag vart helt skakis av chocken. Puss.

22/2

Publicerad 2012-02-22 06:05:11 i Allmänt,


Jag är nog lite jetlagged även fast jag försöker förneka det och påstå är att mina tidiga mornar beror på att jag vill ta vara på dagen; vilket förstås är sant men det är mer sällan än ofta jag går upp klockan 04:46 och laddar upp bilder på dayviews.com medan jag lyssnar på Johnny Cash. Jag får njuta av det så länge det varar. Idag ska jag definitivt styra upp ett slags telefonnummer och göra ett försök till en comeback i samhället. Sedan ska jag träffa Charlotte, som jag hoppas har några ledtrådar och lösningar på hur man går vidare med sitt liv härifrån. Hon måste ju har lite kunskap vid det här laget. Hjälp mig. Igår rensade jag dessutom ut en fantastisk mängd kläder som jag hade stashat undan i nästan ett och ett halvt år här hos morsan. Kom på att jag kan sälja en del på tradera (så som adidas-tröjor). Ingen människa i hela världen behöver ha sådär mycket kläder. Till morsans stora förtjusning förflyttade sig kläderna hela vägen till hallen.



Pengajakten har börjat:

http://www.tradera.com/finding.mvc/itemlisting?alias=kaerro

21/2

Publicerad 2012-02-21 08:28:59 i Allmänt,


Nu har jag sovit första natten i min egna säng (aldrig varit med om en sådan mjuk en, man har nog inte blivit bortskämd i Indien) och jag börjar nog acceptera mitt öde mer och mer. Det tar ett tag innan man förstår verkligheten. Fast än så länge är jag alldeles isolerad för jag har inget svenskt simkort, eller snarare inget som är aktiverat och med pengar på. Det ska jag försöka ordna idag. Och vid något tillfälle inom den snara framtiden träffa alla fantastiska svenskar? Måste bara återanpassa mig lite mer. Kanske försöka mig på ordningen och högertrafiken på vägarna. Har ätit en smarrig frukost som morsan såg till fanns hemma åt mig (tack).

20/2 - Västerås, Sverige. Va?

Publicerad 2012-02-20 22:51:44 i Allmänt,

Nu har jag varit hemma i cirka tre-fyra timmar, och det känns jättekonstigt. Det känns lite direkt som om jag inte har varit borta, som om Australien och Indien bara var en dröm. Men samtidigt måste morsan gå igenom grunderna i hushållet för mig, sådant som var självklart förr. Det är bara så märkligt att det bara var 12 timmar att gå från det exotiska-far-away Indien till hemmet i Västerås. Man har liksom ingen tid att mentalt anpassa och förbereda sig. Även fast man kanske tycker att jag borde ha hunnit gjort det under de här 15 månaderna. Hur som helst. Indien var helt fantastiskt. Skulle inte byta bort dem för någonting annat någonsin.

Efter Hampi tog vi dagståget på nio timmar till Goa. Slog läger i södra Goa, Agonda. Hittade en strandbungalow som blickade över den folktomma stranden med de fantastiska solnedgångarna för en alldeles rimlig slant. Agonda var alldeles litet, lugnt och lagom. Eftersom vi inte spenderade så jättemycket tid där så blev vi inte less heller. Vi hyrde en scooter som var vår trogna följeslagare under hela vår vistelse i Goa. Första dagen med scootern så gjorde vi en utflykt som var många fler kilometer än vi hade kunnat drömma om. Vi började stort. Vilket resulterade i sex timmar på scootern, 250km och det oundvikliga klassiskt indiska - mutande av polisen. Vi blev stoppade på "motorvägen" för att vi inte hade hjälm på oss (själva konceptet med petitesser så som säkerhet och hjälm på vägarna har inte riktigt slagit igenom ännu i Indien, även om de gör några halvhjärtade försök). Eftersom jag misslyckades med att ge honom något slags giltigt körkort så var det böter som gällde. Rs150 för hjälmen och rs950 för att jag inte hade något körkort på mig. Va!! Vi sa att han var galen, det är alldeles för mycket. "Okej okej, jag kan sänka kostnaden lite.. hur mycket kan ni ge?" Jag föreslog rs200, nej nej det är för lite.      . . . . .  Okej, ge mig 200. Och så var det problemet ur världen och han utökade sin smutsiga dagskassa något ytterligare.

För övrigt i Goa så besökte vi till exempel kryddplantage, gick och funderade på om vi skulle skaffa oss en tatuering, men vi blev aldrig riktigt sålda på något. Åkte för att se ett vattenfall, men eftersom det tydligen är ett sådant där säsongs-vattenfall så blev det inget av det. Men vi hittade ett djurreservat och en träkoja som vi ockuperade istället, men vi såg inga djur. Det otroliga är att trots vårat kassa lokalsinne så hittar vi alltid till den plats som vi söker. Det är något väldigt magiskt med det hela. Vi kan åka över hela Goa och vårt största problem då är att hitta infarten från den lilla huvudgatan i Agonda för att komma till vår hydda.
Vi fann även en organisk vegetarisk/vegansk restaurang där precis runtomkring vårt område. Så där blev det många frukostar och lunchar. Förbannat gott. En del badande blev det. Shelley kände sig som hemma i det vilda vattnet som påminde om vågorna i Bondi, medan jag hellre skulle ha föredragit färskvatten-sjöar om man säger så. Utökade vårat klädförråd något. En vecka i Goa bara skenade iväg. Det var fantastiskt att sova i hyddan och ha den naturliga kylan om nätterna och somna till ljudet av vågorna. Däremot började märkliga små utslag dyka upp i fejan på mig. Hade ingen aning om vad det kunde vara? Till slut, efter ett antal gissningar från främlingar som frivilligt kom och upplyste mig - verkade det som om det var myggbett. En vilddjurs-människa berättade för mig att de kommer i stora grupper, dessa små myggor, och kalasar och antastar tillsammans. Kanske var det så. Började använda myggspray och utslagen försvann.

Efter Goa tog vi övernatt-tåget till Mumbai (älskar det namnet. fd Bombay). Gick smidigt som vanligt. Inga svårigheter, förutom att förstås veta när man ska av. Det får man inga upplysningar om. Tills slut beslöt vi oss för att bo i sovsalen i the salvation army hostelet. Billigast och faktiskt fräschast. Det var en ruskigt dyrt (turist-) område.
Mumbai var lite annorlunda än resten av Indien. Det kändes som om det kunde ha varit en storstad var som helst. I Europa till exempel. Gamla byggnader. Rickshawerna verkade vara bannade, för det fanns endast taxi. Dessutom såg vi människor ute och motionerade på morgonen. Det är en syn sällan skådad i Indien (så väldigt många överviktiga människor där borta). Mumbai satsar nog lite mer på att göra det mer västern. Med tanke på Bollywood och allt det där.
Vi tog en färja ut till Elephanta-ön där det fanns gamla grottor som brahamserna brukade hänga runt i och kontemplera om livet. Vi gick på bio tre gånger. Det är ju det vi tenderar att göra i storstäderna. Vi ville hemskt gärna se en bollywood-film, men de hade inga undertexter på dem så det gick inte för sig. Så mycket hindi har vi inte lärt oss på tre månader. Åkte runt och utforskade lite områden. Åkte buss. Såg en motorcykel-olycka. En karl på motorcykel åkte bredvid vår buss, och en bil öppnade dörren i vägen för honom och han for av cykeln och under vår buss. Fruktansvärt. Men jag tror han var okej.
Sömnlösheten och rastlösheten började sätta igång inom oss. Vi visste att slutet var alldeles för nära.

Vi tog flyget till Delhi den 14:e februari. Mötte upp pojkarna - Sumit och Raj. Ett kärt återseende. Tillbaka till Delhi, tillbaka till Pahar Ganj och tillbaka till vårat stammis-hotell, Silver Palace. Delhi känns lite som vårat andra hem nu, trots allt jag har skrivit om den staden. Hängde runt i Delhi i sex dagar (?) och även om Sumit var väldigt upptagen med bröllopsstyrande så lyckades vi ändå spendera lite tid tillsammans. Den 17:e gick vi på bröllopet (eller bara en del av det, eftersom bröllopsfirande varar cirka en vecka i Indien). Det var väldigt intensivt och inte riktigt vad vi hade tänkt oss. Marcherande genom gatorna på väg till bröllopsmottagningen ackompanjerat med lampor, trummor, häst och vagn och otroligt många människor som dansade och försökte mota sig fram i folksamlingen. Väldigt intensitvt, för oss vita i alla fall. Sumits syster och hans kusin ledde och styrde oss igenom det hela och agerade våra livvakter. Det var nog väldigt bra faktiskt. Väl framme vid mottagningen så blev det mat, och även lite öldrickande i bilen (eftersom Sumits föräldrar inte har den blekaste om att han då och då dricker och röker, även fast min teori är att de vet mycket mer än han tror) och sedan kom brudparet och de satt på tron och poserade för kameror i cirka två timmar och såg väldigt ansträngda ut. Vid ett-tiden var vi hemma igen, förutom Sumit som fortsatte med släkt och familj. Ja, jag vet inte riktigt. Men det måste ju förstås vara lite obekvämt att gifta sig med någon som man har tagit en kopp te med i tjugo minuter tidigare i sitt liv, och det är det.
Olyckligt nog dog Rajs kompis på bröllopskvällen och han skulle egentligen ta tåget hem den 18:e men missade det med en hårsmån. Så han stannade till eftermiddagen den 19:e innan han for hem till Jasailmer. Sumit var iväg på något ytterligare bröllopsfirande och jag och Shelley spenderade våran sista kväll tillsammans i Indien. Delade på öl och gick efteråt och åt middag (äkta indien-anda trots att pojkarna inte var närvarande) där vi delade på ytterligare en öl. En sydafrikansk karl som satt och åt på bordet bredvid betalade tydligen notan åt oss sådär utan någon som helst förvarning, så det var dessutom gratis. Vi pratade minnen och framtid. Om allt och inget. Sådant där som jag och Shelley är väldigt bra på. Dessutom hade medelålders-tysken, vår kära Burkhard, mejlat oss och sagt att han tänkte tillbaka på oss som änglar. Haha han är den bästa mannen.

Och Sumit absolut insisterade på att han skulle köra mig till flygplatsen denna morgon, trots att han skulle bli försenad till sin klass. Protester biter inte på indiska pojkar i fall som dessa. Så det blev farväl till Shelley kl 6:30 och sedan till Sumit 08:30. Men det känns inte som om våra äventyr är över ännu. Det känns inte avslutat liksom. Vi får se vad framtiden har att erbjuda.

Nu måste jag kamma mig och skaffa ett jobb. Helvete.

3/2 - Hampi, Karnataka

Publicerad 2012-02-03 06:49:52 i Allmänt,


Tagresan till Gokarna gick helt smartfritt och fort, forutom en karl som ville kyssa mig mitt i natten, men sadana saker forvanar en inte langre. Det ar fint att resa med tag, du far en god natts somn for det ar nagot valdigt lugnande att sova pa tag, och pa morgonen vaknar du till CHAAAAIIII COFFEEEEEE VEGGIECUTLETBREAD. osv osv. Och sa har du en toalett och mojligheten att rora pa dig. Du har allt du behover pa ett tag. Sodern fortsatte att imponera pa oss, den har gangen med att taget anlande en timme tidigare till stationen i Koche, och sedan kom i tid till Gokarna.

Gokarna ar en annan historia daremot. Vi kom dit och akte ner till stranderna som folk hade rekommenderat oss. Borjade med Om beach och gick till ett guesthouse, men gillade inte riktigt konceptet. Rummen var inte varda pengarna och det var alldeles for vitt och vastern. Vi at lunch och fortsatte till nasta strand, Kuddle beach (touktouk-chaufforerna tog alldeles jattemycket overpris och vagrade forhandla). Val dar kandes det som om nagot bara at upp vara sjalar. Vi vandrade omkring pa stranden for att hitta nagonstans att bo; manniskorna var inte alls vanliga och glada, och energin var otroligt dalig. Hur som helst hittade vi ett guesthouse och tog ett rum dar. Saker fortsatte vara valdigt skumma, och utanfor vart rum var det kaos med 10 personer forsoker halla en annan person vid hyfsat medvetande. Tydligen hade han tagit nagon drog (tippar pa heroin) for nagra dagar sedan och har varit dalig sedan dess. De gav honom nagon medicin i form att sprutor, och hade knutit ihop hans fotter. Varfor tar de inte honom till sjukhuset?

Det var ungefar den stamningen som radde i hela Gokarna. Bade jag och Shelley kande de daliga vibbarna. Sa, impulsiva och irrationella som vi ar sa bokade vi en nattbus till Hampi, tog vart baggage och hangde pa en restaurang tills det var dags att dra. Haha. Gokarna fick inte en arlig chans. Men vi kunde inte tanka oss nagot varre an att spendera en natt dar. Jattekonstigt. Vi har inte haft den har kanslan nagonsin tidigare.

Nattbussen till Hampi gick okej, det var en sleeper, sa jag och Shelley delade pa en badd. Vi blev injagade av nagra busshitlers och bussresan var inte sa bekvam. Men tiden gick fort. Atta timmar senare var vi i Hampi.

Nu har vi spenderat tva natter i Hampi. Hampi ar en miniliten stad upptackte vi igar nar vi klattrade upp en enorm stenformation och blickade ut over allt tillsammans med var guesthouse-agare for att se soluppgangen sex pa morgonen. Pa nagot vis, pa sistone, satter vi oss alltid i situationer som innebar minimal somn for oss. Men det ar fint. Skont att ga upp tidigt. Imorgon maste vi ga upp kl 5 for att hinna med taget till Goa.

Hur som helst. Hampi ar en liten stad pa 2.500 personer, med otroligt manga ruiner fran forna dagar. Och massor med stenar. Fin liten stad. Lugn och fridfull. De har inte ens ett apotek. Jattekonstigt.

Forsta dagen nar vi anlande fran Gokarna tog vi det bara lugnt och utforskade omradet. Jag shoppade lite armband (jag tog av alla mina for nagon vecka sedan, men nu borjar jag samla igen. Kan inte ra for det) och en planbok, och Shelley en vaska. At fantastisk mat. For tillfallet ar var storsta passion mat. Vi brinner, lever och andas mat. Det ar fantastiskt.

Igar blev vi vackta 5:30 av var vard, sa upp och hoppa. Borja promenera och sedan klattra och arbeta sig upp for den stora stenformationen. Mycket jobb pa en tidig timma. Men det ar alltid vart det. Mornarna ar sa frascha. Vi sag soluppgangen, och hade sallskap av ett otal med apor. Vi gav dem te och chai.  Sedan var det meningen att vi skulle ga till en shop och tillverka nagra halsband och vara kreativa, men val dar var vi inte sarskilt attraherade av nagot av de stilar vi hade att valja mellan. Och med tanke pa att summan av kursen+stenarna skulle bli ganska dyrt sa skippade vi det. Darefter var vi helt forlorade. Vi visste inte vad vi skulle gora i den lilla staden. Vi hyrde cyklar. Sedan cyklade vi runt, vandrade och levde som om de var de antika dagarna ater igen. At lunch pa ett stalle med jattetrevlig omgivning men maten imponerade foga. Tyvarr. Och med tanke pa hur mycket mat betyder for oss just nu var vi valdigt besvikna. Men vi repade oss.

Efter det tog vi en vila pa rummet, for att sedan satta fart med vara cyklar (som var i hyfsat illa skick forstas) mot vattenfallet. Vi gick genom bananplantagen och protesterade nar folk ville vara varan guide. Men vi fick sallskap av en yngling och det visade sig vara mer an behovligt. Vi hade aldrig hittat det, aldrig klarat det och vagen dit var ganska obegriplig. Massor med stenar forstas och vatten. Mer klattring. Det var bra, fin utflykt. Pa vagen tillbaka blockade en enorm orm var vag, och guiden flippade smatt och vi skrattade lite at honom, eftersom vi lever i ovisshet. Vi tog en annan vag. Da vet man att det ar farligt, om de blir nervosa.

Det var var gardag, och vi avslutade den med en fantastisk pasta.

Idag skulle vi unna oss en sovmorgon, men jag vaknade 7:15, och det var det. Langa sovmornar ar blott ett minne.
Idag ska vi hyra en scooter. Som vi har langtat. Mest for att ha nagot att gora och for att det ar kul. Planen ar att aka till ett bear sanctuary. Se nagra vilda bjornar om vi har tur. Kanske nagon annanstans.
Eftersom vi rentav skippade Gokarna har vi manga dagar nu kvar innan det ar dags for Mumbai och Delhi. De kommer bli spenderade i Goa, som vi faktiskt hade funderat pa att utelamna pa grund av den hoga fest- och vasternfaktorn. Men pa nagot satt har vi nu 5-6 dagar dar. Men det kommer nog ga bra. Vi ska bo pa en lugn strand. Forhoppningsvis hyra scooter. Goa ar ganska stort.


Ps. Tack vare min goda karma, att jag skotte mig sa bra i mitt tidigare liv, har min gamla kamera som jag for langesedan gav upp hoppet om valt att kontakta mig igen. En karl fran junglesurfingen i Cape Tribulation i Australien hittade min kamera, och pa nagot obegripligt satt forstod att det var min, Caroline Akerstedts kamera, och pa det mest obegripliga satt nagosin, lamnat ett meddelande pa min bilddagbok. Han vill skicka den till mig. Jag ar mallos.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela